Letni Kociołek Pieczonych Warzyw – Kociołek Gospodarza

Jeśli szukasz sezonowego, roślinnego dania pełnego głębi smaku z kurek i fasolki szparagowej z dodatkiem koperku, świeżych ziół to idealny wybór inspirowany kuchnią śródziemnopolską.
Przygotujesz go w jednym garnku w około 30–35 minut. To lekka, a jednocześnie pożywna propozycja na codzienny obiad lub kolację – aksamitna dzięki wegańskiej śmietanie i wyrazista dzięki aromatycznym ziołom i delikatnej orzechowej nucie pestek dyni.
Co będziesz potrzebować:
- Kilka sztuk ziemniaków
- 3 marchewki
- 4 pietruszki
- 3 kawałki pora
- Pół kalafiora
- Grzyby (200 g.)
- Bób (około 300 g.)
- Pęczek tymianku
- Pęczek koperku
- Szczypiorek
- Kolędra
- Cebula
- Czosnek 3-5 ząbków
- Pestki dyni
- Kawałek selera
- 2 ogórki kiszone
- Wegańska śmietana (do smaku)
- Oliwa z oliwek
Jak to zrobić – krok po kroku:
- Upiecz warzywa
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na blachę wyłóż obraną włoszczyznę (marchew, pietruszka), ziemniaki(w mundurkach jak lubisz), pora (w całości), gałązki tymianku i oprósz wszystko solą i zmieloną kolendrą. Skrop oliwą z oliwek i piecz człość przez 45 minut. - Dodaj grzyby i kalafiora
Po 25 minutach pieczenia dołóż na blachę pieczarki oraz różyczki kalafiora. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut, aż wszystko się zarumieni i zmięknie. - Ugotuj bób z czosnkiem i koperkiem
W tym czasie zagotuj wodę w dużym garnku, solidnie ją posól i wrzuć świeży bób. Dodaj kilka rozgniecionych ząbków czosnku oraz pęczek koperku. Gotuj na wolnym ogniu tylko do lekkiego zmięknięcia – bób nie powinien być całkiem miękki, bo jeszcze będzie podgrzewany z warzywami. - Podsmaż cebulę i czosnek
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż zacznie się złocić. Następnie dodaj pokrojony czosnek. Smaż jeszcze chwilę, aż uwolnią się aromaty. - Dodaj upieczone warzywa i rozpocznij duszenia
Do garnka wrzuć upieczone ziemniaki, pokrojoną w grubą kostkę marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Dolej odrobinę wody, żeby zacząć proces duszenia. Obierz pora z wierzchnich liści, słodki środek pokrój i również dorzuć do garnka. - Dodaj zioła, bób i resztę składników
Posiekaj koperek (część łodyżek dodaj teraz), natkę pietruszki i szczypiorek (większość ziół zostaw na później). Obierz kilka gałązek tymianku bezpośrednio do garnka. Dorzuć ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę, pieczarki i kalafiora z piekarnika oraz ugotowany bób. Delikatnie wymieszaj. - Dodaj wegańską śmietankę i dopraw
Dodaj kilka łyżek wegańskiej śmietany, aby nadać potrawie kremowości i delikatności. Na końcu dorzuć pozostały koperek i szczypiorek. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i mieloną kolendrą do smaku. - Podaj z pestkami dyni
Upraż pestki dyni na suchej patelni I dosyp je bezpośrednio do garnka lub posyp nimi gotowe danie bezpośrednio na talerzu – to doda chrupkości i orzechowego akcentu.

Zobacz, jak to przygotować – kliknij poniżej, aby obejrzeć film:



