Kuchnia śródziemnopolska

|

Dieta długowieczności

|

Świadoma suplementacja

Święte grzyby

|

Starożytne rośliny uzdrawiające

|

Siła alg

|

Życie bez pośpiechu

Kuchnia śródziemnopolska

Dieta długowieczności

Świadoma suplementacja

Święte grzyby

Starożytne rośliny uzdrawiające

Siła alg

|

Życie bez pośpiechu

Letni Kociołek Pieczonych Warzyw – Kociołek Gospodarza

Jeśli szukasz sezonowego, roślinnego dania pełnego głębi smaku z kurek i fasolki szparagowej z dodatkiem koperku, świeżych ziół to idealny wybór inspirowany kuchnią śródziemnopolską.
Przygotujesz go w jednym garnku w około 30–35 minut. To lekka, a jednocześnie pożywna propozycja na codzienny obiad lub kolację – aksamitna dzięki wegańskiej śmietanie i wyrazista dzięki aromatycznym ziołom i delikatnej orzechowej nucie pestek dyni.

Co będziesz potrzebować:

  • Kilka sztuk ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 3 kawałki pora
  • Pół kalafiora
  • Grzyby (200 g.)
  • Bób (około 300 g.)
  • Pęczek tymianku
  • Pęczek koperku
  • Szczypiorek
  • Kolędra
  • Cebula
  • Czosnek 3-5 ząbków
  • Pestki dyni
  • Kawałek selera
  • 2 ogórki kiszone
  • Wegańska śmietana (do smaku)
  • Oliwa z oliwek

Jak to zrobić – krok po kroku:

  1. Upiecz warzywa
    Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na blachę wyłóż obraną włoszczyznę (marchew, pietruszka), ziemniaki(w mundurkach jak lubisz), pora (w całości), gałązki tymianku i oprósz wszystko solą i zmieloną kolendrą. Skrop oliwą z oliwek i piecz człość przez 45 minut.
  2. Dodaj grzyby i kalafiora
    Po 25 minutach pieczenia dołóż na blachę pieczarki oraz różyczki kalafiora. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut, aż wszystko się zarumieni i zmięknie.
  3. Ugotuj bób z czosnkiem i koperkiem
    W tym czasie zagotuj wodę w dużym garnku, solidnie ją posól i wrzuć świeży bób. Dodaj kilka rozgniecionych ząbków czosnku oraz pęczek koperku. Gotuj na wolnym ogniu tylko do lekkiego zmięknięcia – bób nie powinien być całkiem miękki, bo jeszcze będzie podgrzewany z warzywami.
  4. Podsmaż cebulę i czosnek
    W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż, aż zacznie się złocić. Następnie dodaj pokrojony czosnek. Smaż jeszcze chwilę, aż uwolnią się aromaty.
  5. Dodaj upieczone warzywa i rozpocznij duszenia
    Do garnka wrzuć upieczone ziemniaki, pokrojoną w grubą kostkę marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Dolej odrobinę wody, żeby zacząć proces duszenia. Obierz pora z wierzchnich liści, słodki środek pokrój i również dorzuć do garnka.
  6. Dodaj zioła, bób i resztę składników
    Posiekaj koperek (część łodyżek dodaj teraz), natkę pietruszki i szczypiorek (większość ziół zostaw na później). Obierz kilka gałązek tymianku bezpośrednio do garnka. Dorzuć ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę, pieczarki i kalafiora z piekarnika oraz ugotowany bób. Delikatnie wymieszaj.
  7. Dodaj wegańską śmietankę i dopraw
    Dodaj kilka łyżek wegańskiej śmietany, aby nadać potrawie kremowości i delikatności. Na końcu dorzuć pozostały koperek i szczypiorek. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i mieloną kolendrą do smaku.
  8. Podaj z pestkami dyni
    Upraż pestki dyni na suchej patelni I dosyp je bezpośrednio do garnka lub posyp nimi gotowe danie bezpośrednio na talerzu – to doda chrupkości i orzechowego akcentu.

Zobacz, jak to przygotować – kliknij poniżej, aby obejrzeć film: